fot. liquor.com
fot. liquor.com
Jeśli potrzebujesz orzeźwienia, to za pomocą prostego syropy z jagód jałowca, skórki z cytryny i czarnej herbaty wyczarujesz przepyszny koktajl.

Składniki:

Jedna obrana cytryna
2 łyżki jagód jałowca, lekko zgniecione
1 szczypta czarnej herbaty
2 ½ szklanki wody
1 szklanka cukru

W misce żaroodpornej, dodać skórkę z cytryny, jagody jałowca i herbatę. W małym rondelku, doprowadź 2 i pół szklanki wody do wrzenia, a następnie wlej sok z cytryny. Pozostaw na 15 minut do zaparzenia. Odcedzić i przelać 2 szklanki mieszanki do rondelka. Postaw to na średnim ogniu. Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać syrop w chłodnym miejscu, w szczelnym pojemniku do max. 3 tygodni.